Actua

 • Schapen gaan natuurreservaat Smeetshof in Bocholt maaien in minder dan een maand.
  18 oktober 2014 |   
  Auteur Natuurpunt Bocholt Medewerkers  World Wildlife safari services /   Wildlife Seekers

  Natuurpunt Bocholt organiseert op het domein Smeetshof en omliggende gebieden een etentje voor meer dan 700 gasten.  Het gras en boomopslag in de gebieden van het natuurreservaat Smeetshof / Natuurpunt Bocholt, wordt vanaf 18 oktober 2014 gekortwiekt door meer dan 700 schapen. Ze grazen het gras heel kort waardoor er een dichtere stevigere bloemenrijk en grasland ontstaat. In de toekomst gaat het maaien met machines maar dit is niet zo milieu- en natuurvriendelijk, beter is koeien, paarden, schapen en/of andere grazers in te zetten, als met deze oplossing vaker het gebied op orde gebracht kan worden gaat hier zeker de voorkeur naar uit, spijtiggenoeg is dit niet altijd te bekostigen en zal er altijd een goede overweging gemaakt moeten worden met welke middelen voorhanden, welke oplossing gekozen kan worden. Als deze grote en kleine grazers het gebied gaan bijhouden, hebben kleine bodemdieren zoals insecten en amfibieŽn voldoende tijd om te ontsnappen. Door hun onregelmatige graaspatroon geven de schapen alle bewoners van de graslanden de kans om zich zonder letsel tijdig te verplaatsen, aldus de medewerkers van Natuurpunt Bocholt.

  De schapen staan onder toezicht van schaapherders Johan & Toon Schouteden www.sonnisheide.be. De dieren zorgen voor meer diversiteit van plantensoorten in de bermen. Een schaap heeft dan weer wel meer onderhoud nodig dan een grasmaaimachine! Johan & zoon Toon zijn hier dan ook dagelijks mee bezig en dragen zorg voor optimale conditie garanderen uiterste zorg voor deze kudde schapen.
  De schapen eten eerst het jonge malse gras en de planten die ze lekker vinden. Pas daarna beginnen ze aan de wat minder smakelijke planten. Door deze verschraling worden de graslanden bloemrijker. Op veel plaatsen komen door begrazing van de runderen al bijzondere planten voor, met deze inzet van schapen hoopt Natuurpunt Bocholt nog meer diversiteit te creŽren.
  Ook de uitwerpselen van de schapen zorgen voor meer variatie. Schapen hebben een voorkeur voor mals gras, grazen daar dus vaker en produceren op die plekken meer uitwerpselen. Op de schrale, minder smakelijke stukken in het gebied komen de schapen minder, waardoor de berm hierdoor nog meer variatie geeft en komt hoog en laag gewas daardoor naast elkaar voor.


  Schapen verbeteren het grasland.


  Omdat schapen kort grazen hebben ze een gunstige invloed op het grasland. Door de fijne hoeven van de schapen ontstaat er een vaste bovenlaag en een gesloten grasmat. Daarnaast eten schapen ook graag kruiden en jong uitgeschoten boompjes. Daardoor bestrijden ze indirect het grasveld tegen kleine scheuten van de bomen die het landshap kunnen ver-bossen. De verbossing met els en wilg is een probleem binnen het laaggelegen en waterrijk natuurreservaat Smeetshof. Als schapen in het najaar en in de winter grazen op de graslanden waar in de zomer rundvee heeft gelopen, krijgt het gebied door deze begrazing in het voorjaar weer de mogelijke juiste verhoudingen.
  Gemiddeld rekent men met ongeveer 10 tot 15 schapen met lammeren per hectare. Dus ongeveer 700 - 1000 vierkante meter per schaap.

  De schapen die ingezet gaan worden is het ras Lovenaar dit ras met lange poten om beter door ongelijk terrein te lopen, met een grote pensinhoud om toch voldoende voedsel uit schrale gebieden te halen, goede vruchtbaarheid en makkelijk aflammeren. De schapen gaan ongveer 1 ha per dag verschralen op de 26 ha groot grasland verblijft de kudde dan ook 26 dagen waar ze dan goed te eten hebben.

  De tocht naar Smeetshof is een spektakel op zich.
  Download hier het overzicht voor de schapenroute.

  De meer dan 700 schapen zullen vanaf 10:00 uur op 18 oktober 2014 hun tocht via de minst gebruikelijke wegen naar Bocholt gaan worden geleid, zodat er zonder problemen met het verkeer een goede tocht gegarandeerd kan worden. Het transport met wagens zou twee dagen extra tijd kosten, vandaar de keuze om via deze wegen de schapen te laten lopen naar de gebieden in Bocholt.


  De 700 gasten hebben hun werk er opzitten en gaan weer naar een nieuw domein.


  De terug tocht staat gepland op 5 november 2014 klik op de datum en u kunt de route downloaden om dit evenenment zeker niet te missen.
  Als je zin hebt, kan je ons vergezellen op deze tocht. Gelieve wel je trouwe hond thuis te laten, want onze herdershonden worden afgeleid van hun werk bij de aanwezigheid van andere honden.


  Op woensdag 5/11 brengen we onze schapen naar Grote-Brogel.
  We vertrekken in het Smeetshof in Bocholt om 10:00.
  We steken het kanaal over aan sluis 18.
  We houden een rustpauze langs de Bosstraat in Bocholt kort bij het Hoeveterras om 12:00.
  De aankomst verwachten we tussen 16:30 en 17:00.
  De afstand bedraagt 17 km.


  Deel u verhaal via facebookLees meer

  Heeft u vragen klik hier en stuur een bericht     

 • Terug naar boven